bug

Problemen med Gateway lösta

Efter årsskiftet fick majoriteten av våra Gateway-användare problem med att deras Gateway inte kunde ställa in tiden, vilket resulterade i att exempelvis inga sekvenser kördes vid utsatt tid eller vid soluppgång/nedgång. Problematiskt för de allra flesta så klart eftersom detta är en funktion som används av de allra flesta.

Initialt trodde vi att det bara påverkade ett fåtal användare, men ganska snart begrep vi att 99% av användarna var påverkade. Något som ställde till felsökningen ännu mer var att det var långledigt och många var bortresta, men vi fick ganska snart fram en ny version som löste problemet. Denna skickas ut på prov till några procent av våra användare, detta för att säkerhetställa att ingenting annat gick sönder under uppdateringen.

Efter någon dag när uppdateringen varit ute och vi såg att allting fungerade tillfredsställande så skickade vi ut uppdateringen till resterande mängd användare. Det tog några dagar innan alla användare hade uppdateringen, men nu verkar det som om det fungerar som det skall för majoriteten.

Vad var anledningen till att detta kunde uppstå då?

När mjukvaran till Gateway togs fram och grunden skrevs så hade någon lagt in en spärr i en funktion som validerade datum. Spärren låg till den sista december 2015 och alla datum efter 31 december markerades som ogiltiga, detta gjorde att Gatewayen inte kunde ställa in sin egna tid då den trodde att tiden som skulle ställas in inte var giltig.

Den här spärren är nu borttagen, vilket betyder att just denna buggen inte kommer att uppstå igen.